Quantcast
Channel: En Verden af Gin
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Anmeldelse: Island Terroir Gin

$
0
0

Med en overvægt af lokale, håndplukkede ingredienser er Island Terroir Gin fra Østersøens Brænderi dybt forankret i Bornholms velkendte særpræg. Ginnens autentiske stil er en sjælden oase i ginkategoriens ørkenlandskab.

En af de ting der driver ginnørderiet hos mig, har været de seneste års fremkomst af gin med et distinkt egnspræg. Det kan være brugen af lokale ingredienser, inspiration fra en regional spiritustradition eller måske flasker blæst af en lokal glaspuster. Alt sammen noget der er med til at skabe en lokalt forankret gin med masser af særpræg og personlighed.

Østersøens Brænderi Island Terroir Gin. Photo by Michael Sperling.Disse egnsprægede ginner er slet ikke et særsyn her godt ti år inde i Den Moderne Ginbølge – heller ikke når det kommer til dansk gin. Tag bare en gin som Copenhagen Dry Gin (2.0), hvor både dild og kommen giver ginnen et tydeligt akvavitpræg, som Norden er så kendt for. Eller en gin som Radius Distillery Batch 37, som udelukkende er tilsmagt med håndplukkede ingredienser fra Oremandsgaard Gods, hvor Radius Distillery har til huse. Og endelig er der en gin som Island Terroir Gin, der blander traditionelle giningredienser med håndplukkede ingredienser fra Bornholm, for at skabe et unikt produkt med masser af Bornholmsk særpræg.

Island Terroir Gin var den første gin produceret af Martin Kofoed og hans bornholmske destilleri, Østersøens Brænderi, i Rønne. Den blev lanceret den 28. februar 2018 under navnet Østersøens Brænderi Premium Dry Gin, og det var, i min optik, en af de mest interessante ginudgivelser det år. Og navneskiftet har alt at gøre med ginnens særegne.

LÆS OGSÅ: Listen over alle danske ginner og ginproducenter

Det er efterhånden et velkendt faktum, at Bornholm er enhver foodies drømmedestination. Bannerførere som Restaurant Kadeau i Åkirkeby og Christianshøjkroen i Almindingen har sat Bornholm på verdenskortet som et gourmethotspot, hvor lokale råvarer er omdrejningspunktet for hele oplevelsen. Og det er denne kultur med sublime råvarer, lokal stolthed og en stor portion iværksætterånd, som Martin Kofoed og Østersøens Brænderi er vokset ud af. Her udgør nøje udvalgte lokale ingredienser hjertet af Østersøens Brænderis ginner, der (i skrivende stund) udover Island Terroir Gin tæller Gin Bornholm og Cask Aged Gin. Dertil kommer destilleriets to ikke-ginprodukter, Taffel Akvavit og Honningsyp.

Østersøens Brænderi er en del af den gastronomiske oase Torvehal Bornholm i Rønne, hvor en café og en række stande sælger især lokale delikatesser. Lige ved siden af finder man selve destilleriet med den smukke 200-liters destillator centralt placeret i lokalet. Her har Martin Kofoed produceret spiritus siden sommeren 2019. Men når han ikke står foran destillatoren, er der stor sandsynlighed for, at man kan møde ham på jagt efter lokale ingredienser til produktionen af sine ginner.
Et af de faste plukkesteder er Slotslyngen på den nordvestlige del af øen. Med græssende får og udsigt til Hammershus Borgruin fra områdets højeste punkt, Finnens Top, er det ikke så underligt at Slotslyngens enorme enebærbuske var inspirationskilde til Martin Kofoeds gineventyr.
Udover enebær har Martin Kofoed også en aftale med de lokale myndigheder om at kunne plukke både lyng og kvæder i Slotslyngen til at give Island Terroir Gin det bornholmske særpræg.

Martin Kofoed, ejer af Østersøens Brænderi. Photo by Michael Sperling.
Martin Kofoed, ejer af Østersøens Brænderi. Photo by Michael Sperling.

De sidste bornholmske ingredienser er havtorn fra havtornplantagen Høstet i Ibsker, hindbærblade fra Martin Kofoeds egen estate, og sidst men bestemt ikke mindst, æblerne, som Martin Kofoed plukker fra hjemstavnen ved Melstedgård Landbrugsmuseum og Madkulturhus ved Gudhjem. Æblerne er af sorterne Slamraæble, Vinterkalvil og Dyndegårdsæble og er på mange måder ginnens friske hjerte og sødmefulde krop.

Udover de bornholmske ingredienser finder man også mere traditionelle giningredienser som korianderfrø, kvanrod, citronskal, lakridsrod og sort peber, der alle er med til at give Island Terroir Gin en mere karakteristisk ginprofil og fastholde ginnen i London Dry Gin-kategorien. Alt i alt tæller ginnen elleve ingredienser – seks bornholmske og fem traditionelle.

De tre ginner fra Østersøens Brænderi. Photo by Michael Sperling.
De tre ginner fra Østersøens Brænderi. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

Med lokale bornholmske ingredienser som æbler, enebær, havtorn og lyng på forreste række er det ikke så underligt, at Island Terroir Gin er en ret frisk gin.

I næsen får man en mild men umiskendelig grøn fyrrenål med opfriskende citrus og nedtonet florale noter lige efter. Man aner lige akkurat æblerne i baggrunden.

I munden tegnes noter væsentlig op. Enebærrenes fyrrenålenoter er sprøde og græssede, godt holdt oppe af frisk citrus og letkrydret korianderfrø. Æblerne skaber sammen med kvanroden henholdsvis ginnens sødmefulde krop og stærke rygrad, hvorpå lette blomstrede noter og havtornens orangenoter står flot.
Eftersmagen er fyldt med æbler og fyrrenål, en anelse havtorn og svag lakridsrodsfinish.

Island Terroir Gin er en ret kompleks gin med et detaljeret smagsdesign, hvor man legende let føres gennem ginnens mange bornholmske højdepunkter. Og hele vejen har man Slotslyngens enebær med sig.

Island Terroir Gin & Tonic

Island Terroir Gins sødmefulde æblekrop, friske citrus og letblomstrede profil inviterer, nej, skriger på drinks med æbler. Og der er især to Gin & Tonics, jeg ofte forkæler mig selv med.

Forår og sommer: Indian Tonic fra Fever-Tree eller Erasmus Bond giver Island Terroir Gin et citrusfriskt pust, som trækker din Gin & Tonic i en mere sommerlig retning. Pynt med citronskal, en skive grønt æble (tørret/dehydreret eller friskt) eller friskplukkede hybenroseblade.

Sensommer og efterår: En personlig favorit er et mix mellem Island Terroir Gin og den krydrede og let bitre Fever-Tree Aromatic Tonic. Pynt med en skive friskskåret rødt æble og en kanelstang, for at trække din Gin & Tonic i en mere mørk og krydret retning – hvilket er perfekt til den våde, danske sensommer eller når efteråret for alvor rammer i oktober/november.

Gin og akvavit fra Østersøens Brænderi. Photo by Michael Sperling.
Gin og akvavit fra Østersøens Brænderi. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

Jeg har altid haft en forkærlighed for de producenter, der formår at skabe velsmagende produkter med inspiration fra lokalmiljøet. Det er altid utrolig spændende at stifte bekendtskab med egnspræg og personlighed, ikke bare i gin, men indenfor alle former for håndværk. Med et stærkt forankret egnspræg fra Bornholm og et både delikat og spændende smagsdesign med sprød enebær, æblesødme og lette blomsternoter er Østersøens Brænderi Island Terroir Gin i min verden en home run i særklasse.

Jeg havde fornøjelse af at besøge Martin Kofoed og Østersøens Brænderi i december 2019 til en større rundvisning på den nordlige del af Bornholm og alle nøglestederne, som er altafgørende for udvikling og produktion af destilleriets produkter.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Latest Images

Trending Articles


Sælges: Dynamic Precision no 1 (Effektforstærker)


Naruto Shippuden Episode 481 Subtitle Indonesia


Koobee A790T LeWa


Akemi Homura & Kaname Madoka (Puella Magi Madoka Magica)


Cirno Akkanbee (Touhou)


SKE48 – Pareo wa emerald – PV_HQ


Koshigaya Komari (Non Non Biyori)


Mushroom Dance


Akaza Akari (Yuruyuri)


Kaname Madoka & Akemi Homura (Puella Magi Madoka Magica)


Knabstrup krus landmand serie


Nishizumi Maho (Girls und Panzer)


Motor startet im warmen Zustand schlecht. HILFE!


NMB48 – Bokura no Eureka (Dance Version) [2013.06.19]


Kotiya Sanae (Touhou)


Minami Kotori? (Ai Mai Mi)


Cat & Nazrin (Touhou)


Tusnelda Schmidt Frellesvig: “Hvis jeg er meget festligt klædt på, kører jeg...


Kaname Madoka (Puella Magi Madoka Magica)


Hachikuji Mayoi (Bakemonogatari)